Tekoäly ja demokratia

Tarkastelet mennyttä tapahtumaa.

Tulevaisuuskeskustelu – tekoäly ja demokratia - uhat ja mahdollisuudet

Tekoälyn vaikutukset demokratiaan ja yhteiskuntamme toimintatapoihin ja päätöksentekoon riippuvat pitkälti siitä, miten sitä käytetään ja miten sen käyttöön liittyvät monet kysymykset hallitaan. EU on juuri saanut valmiiksi ensimmäisen tekoälyn käyttöä säätelevän lainsäädäntönsä. Kansalaiskeskustelu tekoälyn vaikutuksista demokratiaan ja sen toteutusprosesseihin on siis hyvin ajankohtainen.

Tekoäly tarjoaa tehokkaampaa päätöksentekoa, palvelujen parantamista ja innovaatioita. Samalla se voi vahvistaa olemassa olevia valtarakenteita ja luoda eriarvoisuutta yhteiskunnassa ja vaikeuttaa sanan- ja ilmaisunvapautta.

Jos tekoälyjärjestelmät perustuvat puutteellisiin tai vinoutuneisiin, jopa tarkoituksellisesti väärin koottuihin aineistoihin, ne voivat tuottaa epäoikeudenmukaisia, totuutta vääristeleviä tai syrjiviä tuloksia. Tämä voi johtaa syrjintään eri ryhmien välillä, kuten poliittisen kannan, etnisen taustan, sukupuolen tai sosioekonomisen aseman perusteella. Tällaiset epäoikeudenmukaisuudet voivat murentaa luottamusta yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen. Lisäksi tekoäly voi vaikuttaa politiikan prosesseihin, esimerkiksi vaalien toteutukseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Tekoälyyn perustuvat algoritmit voivat vaikuttaa esimerkiksi vaalikampanjoihin, äänestyskäyttäytymiseen tai poliittiseen vuorovaikutukseen verkossa. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi manipulaatiota, polarisaatiota ja informaatiovaikuttamista. Erityisen tärkeää on havaita miten tekoäly väärinkäytettynä mahdollistaa populismin vahvistumisen entisestään.

Keskustelijat:
Europarlamentaarikko, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri
Konsultti, kouluttaja Kim Katainen
Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Sitrassa, VTM Veera Heinonen

Keskustelun vetää TSL:n emeritus-pääsihteeri Jouko Muuri.

Järjestäjä: Into Kustannus yhteistyössä Vapaus Valita Toisin -yhdistyksen kanssa.